3D printeri


Infodata je 2006. godine postala Ovlašteni Z-Corp partner te predstavila prvi 3D pisač u Hrvatskoj. Kasnije je Z-CORP kupljen od strane 3DSystemsa tako da danas nudimo čitav asortiman 3DSystems-ovih proizvoda. U ponudi imamo sve tehnologije od 3DP-a, FDM, SLS-a ili DLP.

2014. postajemo ovlašteni distributer i servis BQ 3D pisača (Witbox, Prusa).


Trodimenzionalni ispis


Trodimenzionalni ispis način je brze izrade prototipa koji se uređajima direktno iz 3D CAD programa izrađuju fizički predmeti u prostoru.
Trodimenzionalni ispis, a naročito ispis u boji daje inženjerima razvoja i dizajnerima mogućnost jasnog uvida u tijek postupka dizajniranja, mogućnost isticanja raznih parametara, mogućnost lakog i ranog uočavanja mogućih grešaka i njihovog brzog i učinkovitog ispravljanja.

Koristeći se ovim mogućnostima 3D-pisača znatno se skraćuje vrijeme izrade i povisuje razina kvalitete modela i prototipa. Područja primjene 3D-pisača su: arhitektura, dizajn, informatika, edukacija, strojarstvo i brodogradnja, automobilskoj industriji, aeronautika, metalurgija,modelarstvo, medicina, bio-modeliranje, geo-info sustavi, molekularna kemija i dr.

Tehnologija


Tehnologija 3D ispisa izrađuje fizičke modele u boji, brzo i jednostavno direktno iz CAD digitalnog zapisa stvarajući koncepte i ideje u stvarne fizičke modele pružajući nam sljedeće prednosti:
- Povećanje konkurentnosti i inovacija, dobivanje povratne informacije i usavršavanje proizvoda kreiranjem pristupačnih prototipova u idejnoj fazi proizvoda
- Poboljšanu komunikaciju prema investitorima
- Dizajniranje kompleksnih i prilagodljivih dijelova
- Provjeravanje točnosti izrađenih modela ili alata te prepoznavanje inženjerskih ili proizvodnih pogrešaka
- Trenutno poboljšanje planiranja s lakšom vizualizacijom i prezentacijom ideje
- Prodaja samog proizvoda prije nego što je izrađen

Tehnologija 3D ispisa uključuje više različitih metoda izrade modela, a istaknut ćemo neke od tehnologija kojima se danas koriste različiti 3D pisača:
- Stereolitografija (SLA)
- Selective Laser Sintering (SLS)
- Laminated Object Manufacturing (LOM)
- Fused Deposition Modeling (FDM)
- 3D Printing (3DP)